Връх „Козя стена“

Връх Козя стена

Къде се намира връх “ Козя стена “ и как да стигнем до него

Самият връх е може би най-впечатляващ от поредицата Ушите, Кучето, Боба (Баба). За популярността му говори фактът, че и резервата и хижата, намираща се на около 1 час път западно от върха носят неговото име.

Върхът висок 1570 м. е увенчан със скална корона, спускаща се в страховит склеф на север. Гледан от юг, върхът не е впечатляващ геоложки феномен и нищо не подсказва какво се крие зад близкия скален ръб. Погледът от север, северозапад и североизток обаче, открива внушителна гледка към един почти стометров скален отвес, формиращ каменната грамада на върха.Още по-впечатляващ е погледът от върха надолу към стената и обширните букови гори под нея. За невнимателния любител този поглед може да е последен, защото скалният ръб започва внезапно и не е безопасен. От върха се открива чудесна гледка на север към Предбалкана и на юг към върховете на Средна гора, а при ясно време и към Родопите и Рила. Тук е монтиран парапет, който позволява изкачване до самия връх и на по-неподготвени туристи.

Районът е емблематичен с изключителната си растителност – тук можете да видите много и красиви цвета, между които еделвайса и сребърника.Маршрутът от хижа „Ехо“ до Беклемето, от който този връх е част не се препоръчва през зимния период. Той може да се осъществи само със специални подготовка, техника и компетентен водач. На много места се образуват козирки и падат лавини.