Връх Марагидик

Връх Марагидик

Къде се намира връх Марагидик и как може да стигнем до него

Марагидик (Мара Гидик) е връх в Стара планина, над Априлци. Надморска височина 1 889 м. Другото му известно име е „Русалка“ Върхът е разположен северно от централното било и се вижда от цялото северно подножие на планината източно от прохода „Беклемето“. От върха се открива широка панорама към цялото поречие на река Видима и град  Априлци, към част от Северния Джендем и Предбалкана. Западно от него е разположена седловината, през която Русалийския проход се прехвърля от Северна в Южна България.

Най-популярният маршрут за изкачването на върха е лекият „пенсионерски “ маршрут, който започва от квартал Острец на град Априлци, през махала Боевци, по Острешка река до месността  Христова стружна. До там може да се отиде и с обикновен автомобил по път, който постепенно от асфалт преминава в горски път. От Христова стружна вече само пеш, по добре маркирана пътека през прохладна букова гора за около два часа спокойно изкачване се стига до билото на Стара планина и хижа „Тъжа“,от която през местността Табите (преди и тук е имало хижа) до върха се стига за около час и петнадесет минути не много трудно изкачване по полегатия южен склон на върха. 

Много по-живописно и предизвикателно е изкачването директно по стръмния североизточен склон.Тясната и стръмна пътека се открива трудно от незапознатите хора и е известна само на местните. Маршрутът  започва от махала Маришница или от кв. Острец след разклона в махала Боевци и пътя по поречието на река Рибна и преминава през месността „Бунаря“ ,където признателните хора от района са изградили паметник на четата на Цанко Дюстабанов, а освен това има и извор с кристално чиста ледена вода. Постепенно се минава северно от връхната скала, която накрая се изкачва по малко и стръмно скалисто ръбче. Маршрутът  от центъра на кв. Острец през поречието на река Рибна до върха отнема около 4 часа пеша.