Дворът на балканджията

Град Априлци силно впечатлява гостите на града със своите спретнати и чисти дворове, с китните и подредени градинки. От прозорците на къщите закачливо се усмихват мушката и сакъзи. В градините греят рози, хортензии, рудбекии, флокси, пламъчета, божури, маргарити, тагетес… ако решите да разглеждате цветните композиции поотделно, една седмица няма да е достатъчна да се насладите на това цветно богатство.

Това е наследено още от миналото, когато работливата и предприемчива, домакиня се е грижела не само за вътрешната уредба на дома, но и за селския двор и малката цветна градинка в него. Обикновено дворовете са били ограждани с дървени огради или плетове. Градинката оставала към уличката, а дворът зад къщата. В самия двор са разположени плевнята със сеното за животните, дръвникът, кочините, кокошарникът и други помощни помещения. Рано през есенните дъждовни дни, преди да настъпи дългата зима, местното население е бързало да си добави необходимите дърва от гората. И така ден след ден в дворовете изниквали големи купове дърва, необходими за зимата. Дебелото дърво, върху което се разцепват дървата, тук наричат „дръвник”.

Домашните животни са били постоянни спътници в живота на балканджиите. Във всеки двор имало говеда, биволи, овце, свине, кокошки, кози, кучета и др. По заможните са имали коне и магарета, които са били в голяма помощ в стопанския живот. Добитъкът са затваряли и в кошари,които са били или в същия двор до къщата, или някъде извън него. Ако кошарите са извън селото, през зимата там оставали хора, за да следят отблизо добитъка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *