Паметник на Иван Марангозов

паметник Иван Марангозов Априлци

Бюст Паметник на Иван Марангозов в кв.Ново село

Иван Николов Марангозов, роден 1874г в с.Ново село (сегашно гр. Априлци). Той е известен като първият историограф на Новоселското въстание от 1876г. На базата на неговите разкази са произведени редица исторически произведения. Паметника му се намира в центъра на кв.Ново село. Неговото име носи и Професионалната Гимназия по Туризъм.

 „Не чувствам себе си в сила да опиша делата на борците в оная краска, която те заслужават; но предвед, че няма писано за тях почти нищо, макар 25 години вече се минаха от това славно за нас време, аз рекох да събера поне фактите и ги изложа тъй,както са се явявали. Като учител в Ново село седем години, имах възможност да събера фактите и разпозная истините от хвалбите.

В това отношение ме улесняваха още повече срещите с останалите живи поборници от селата Батошево, Столът, Кръвеник и Ново село във време на техните дружествени заседания…“

 

„Иван Марангозов беше истински народен учител – и на децата, и на възрастните. Той не беше професор, защото не четеше лекции на студенти; той не беше писател, защото не беше член на писателския съюз; той обаче е академик, защото Българската Академия на Науките (БАН) в том І от 1954 г. на своето издание изтъква големия научен принос на Марангозов и на книгата му за българската наука и за историята на България“.