Паметник на загиналите в Новоселското въстание, местността Боаза

Паметник на загиналите в Новоселското въстание, местността Боаза

Паметник на загиналите в Новоселското въстание, местността Боаза

На 3, 6 и 9 май на Граднишкия боаз се водят сражения между настъпващият под предводителството на Саадулах ефенди башибозук и въстаналите кръвеничани, остречани и новоселци/ главно от Черни Връх – местност на Априлци, една от най населените по онова време/.  Поради изгодно заетите позиции жертвите от страна на въстаниците са малобройни.

За да се увековечи паметта на загиналите и за да се напомня на идните поколения на подвига на дедите им , през 1900г по инициатива и със средства на Кольо Драгиев – Джумака от Кръвеник се издига скромен паметник. В изграждането му със свой средства участвува и Димо Цвятков – също от Кръвеник.

Той е изработен от местен камък в традиционният за този край стил на надгробен паметник. Върху него има полуграмотни надписи.

На източната страна „Господа пътници, това място е свята. Тук ний се бихме с турците за свободата на отечеството. Тук загинаха войводата дядо Филю /хванат и убит в Балкана /. Четник Христо Филов /обесен на плоюада в Севлиево/ и Дончо Фисчият , убит на Бунарят.“
На западната страна:“От 1 до 11 май 1876г. кръвеничани, новоселци, остречани, столчани воюваха за свободата на България. Ние тлехме в занданите ос. Кипър, П. Щърбанов, Др. Стойчев, В. Йонков, Авр.Драганов, Нанко Пачника и Петър Буюклият.“  На южната страна:“Храм 1 май. Убити : Петър Крантов, Йонко Тотев, Ат. Влаха, Колю Тотев, Колю Кияков, иеромонах Калиник, Кънчо Малчов, Матю Ненов“.

Паметникът се намира на входа на град Априлци на влизане от град Севлиево.

pametnik zaginali novoselsko vystanie boaza