Връх Червен

Връх Червен

Къде се намира връх Червен и как да стигнем до него

Връх Червен е lrifu 1221м. и е най-високия връх около Тетевен Нарича се така, защото се огрява от залязващото слънце с червена светлина. От карстовите образования тук най-интересна е пропастта Ямата Това е пропастна пещера с дълбочина 27м.

На 29.10.1877 година, на историческата Боева могила под връх Червен се състоял първият решителен бой между руските войски на полковник Орлов и турският аскер в Тетевен. От тогава Голата могила е наречена Боева могила. Следващия ден се счита за Ден първи на свободния Тетевен. През 1977 година, по случай 100 годишнината от Освобождението, е издигнат голям паметник на Боева могила.

Екопътеката за връх Червен започва от върха на големия обратен завой наляво малко преди село Бабинци над Тетевен. Координати: <42.947804, 24.272800>.

Въпросният завой се намира на близо 7 километра северно от Тетевен и на около 117 километра североизточно от София, които се изминават с кола за около час и 40 минути.

За да стигнете до началото на пътеката, малко след като влезете в Тетевен (от запад), трябва да завиете наляво (на север) към село Бабинци. Следете указателните табелки. Продължавате нагоре по тесен асфалтов път, който не след дълго ви отвежда до завоя и началото на екопътеката.

На самия завой има уширение и е удобно да се паркира колата. Има място за три коли. Поставени са информационни табла за пътеката, по които ще се ориентирате.