Връх Голям Кадемлия

Връх Голям Кадемлия

Къде се намира връх Голям Кадемлия и как да стигнем до него

Връх Голям Кадемлия е първенец на масива „Триглав“, висок 2275,4м. Името „Триглав“ е свързано с характерните три последователно разположени върхови коти  на масива: Голям Кадемлия — 2276м, Малък Кадемлия — 2226м и Пиргос — 2195м. Върхът отстои на около 4 часа от хижа „Тъжа“и на 3 часа от хижа „Мазалат.“

За да стигнете до връх Голям Кадемлия, най-удобния стартов маршрут е от хижа Партизанска Песен. Тя се намира близо до Габрово. До нея има асфалтов път, който става и за по-ниски коли. Може да я намерите в навигацията. Като общо упътване – по главния път към Габрово през Шипка, се прави ляв завой (запад) към село Стоманеците и се продължава на запад.

Може да оставите колата си там, на широката полянка до хижата и трябва да тръгнете посока запад по червена маркировка, за хижа Мазалат. От хижа Партизанска Песен до хижа Мазалат имате приблизително 8.7 километра разстояние и почти 370 метра денивелация. Пътят върви през гори и по билото и отнема 2.5-3 часа.

След хижа Мазалат, продължавате по червената маркировка на запад. След 4.4 километра и 425 метра денивелация, маркировката се разделя наляво и напред. Вие трябва да продължите наляво към триглавия масив, който се пада на юг от вас, до него се стига по синя маркировка.

От там има малко над 3 километра пеш и почти 360 метра денивелация до връх Голям Кадемлия. Срещу вас има 3 отличителни върха, като това са Пиргос, Малък кадемлия и Голям Кадемлия. Пиргос се пада най-вляво, в средата точно пред вас е Малък Кадемлия а най-вдясно се пада връх Голям Кадемлия.

Разстоянието от хижа Мазалат до връх Голям Кадемлия е приблизително 7.4 километра и денивелация 756 метра. То отнема между 2 и 4 часа, според вашето темпо.