Връх Вълчата глава

Връх Вълча глава

Къде се намира връх Вълчата глава и как да стигнем до него

 

Връх Вълчата глава  , по известен с турското си име Куртбашица е част от високото вододелно било белязано освен от него от върховете Росоватец, Зелениковец и острата пирамида на връх Марагидик (Русалка). На север от върха извира река Росица– основен приток на Янтра, а на югоизток – река Габровница, която маркира източната граница на „Централен балкан“. Стръмните склонове на тази „верига“ са обрасли с букови гори, а над тях се издигат скалистите урви, прорязани от лавинни улеи. Вълчата глава бележи източната граница на резерват „Пеещите скали“всъщност самите Пеещи скали са страничен ръб на този живописен връх.

.Маршрутът за връх Вълча глава започва от хижа Мазалат. Продължавате по пътеката след хижата, като няколко метра след нея хващате лявата пътека, която рязко ви води нагоре в гората..Следват няколко стръмни изкачване и заобикаляне на камъни излизате от горичката и пред вас се открива гледка към крайната ни цел – връх Куртбашица (Вълча глава).

Тук няма как да се загубите защото върха е пред вас – просто продължавате по пътеката.След около 20 минути ходене от началото стигаме до подножието на върха. И тук започва най-трудната част, с всяка крачка започва да става все по-стръмно, има и поставени въжета, за които може да се държите и да си помагате. Бъдете внимателни при изкачването да не се хлъзнете