Природа

apriltsi idiliya
Град Априлци се намира в слънчева котловина в сърцето на Централна Стара планина, в подножието на северните й склонове. Най-голямото очарование на общината е природата. В съседство е Национален парк “Централен Балкан” с резервата “Северен Джандем“.
Съчетанието на слънце, изключително чист въздух, красота на природата, липсата на замърсители на въздуха, водата и почвата, наличието на многобройна база за живеене, отдих, туризъм и развлечения, стотици вили и къщи за почивка създават чудесни условия за целогодишен отдих и туризъм. Налице са също така подходящи условия за развитето на бизнеса.
Общината е разположена на територия от 238 км2. Средната надморска височина за територията на общината е 1 031 м. Вертикалното разчленение е около 450 м. Центърът на общината е на 506 м. надморска височина. Климатът е типично умерено континентален, със сравнително мека зима и прохладно лято. Административен център на общината е гр. Априлци. Той се състои от четири квартала (бивши села) – Ново село (център на града), Видима, Зла река и Острец.