Църква „Свети Никола“ село Кръвеник

tsyrkva sveti nikola kryvenik

Църква „Свети Никола“ село Кръвеник

Храмовият празник и празника на село Кръвеник е на 9 май.

На 6 км от град Априлци в посока град Габрово се намира село Кръвеник център на Априлското въстание през 1876г.

Една от най-интересните забележителности на Кръвеник е църквата „Свети Никола“, издигаща снага на най-високото място в селото. Тя е построена върху старата еднокорабна и безкуполна църква. Църквата Свети Никола е построена върху основите на старата, еднокорабна и бекуполна църква. По време на Априлското въстание тя била опожарена, а през 1913 г. земетресение унищожило стените й.

По време на Априлското въстание е била изпепелена от турските башибозуци, а през 1913 г. останките от стените й  биват  окончателно сринати от разрушително земетресение. Още през същата година жителите на селото решават да вдигнат нов храм на това място, който и до днес впечатлява с гордата си осанка.

През 1913 и 1914 г. хората от селото решили да построят нова църква. И до днес Свети Никола се издига на най- високото място в Кръвеник и впечатлява с внушителния си вид. Църквата е каменна, с два купола.

Иконите на олтара са дело на майстор от Ново село /сега квартал на град Априлци/. Храмовият празник и празника на село Кръвеник е на 9 май.