Празник на сланината и греяната ракия в Априлци

Традиционно в Априлци, Месни Заговезни се отбелязват с уникалния по рода си кулинарен Празник на сланината и греяната ракия.

Щандове пълни с автентични балканджийски специалитети, кулинарна изложба-конкурс, на която са представени само ястия приготвени със сланина, традиционни гозби и ловджийски мезета радват всички гости дошли на празника. Участие взимат майстори на вкусния деликатес, местни домакини, които са ненадминати в кулинарните си произведения и ученици от Професионалната гимназия по туризъм Иван Марангозов в Априлци. За доброто настроение се грижат самодейни състави и танцови групи.

Празникът на Сланината и греяната ракия е съпътстван с няколко кулинарни конкурса : за най-дебела сланина, за най-шарена сланина, за оригинален шашлик сланина на жар и традиционни местни рецепти за консервиране на сланина .

Специално внимание заслужава т. нар. Бабина гозба, която се приготвя на живо в специален голям 80-литров чорбаджийски тиган с диаметър 1,5 м, дарен от сем. Ана и Младен Пелови.

Рецептата на Бабината гозба е 500 яйца, 20 кг сланина и 30 кг праз лук и изкушава всички гости, които могат да я опитат безплатно. Организатор на събитието еНародно читалище „Светлина – 1895“.През 2011 г. по инициатива на председателя на читалището Дончо Пачников и секретаря Пешка Ковачева се провежда първият празник на сланината и греяната ракия, които намира голяма популярност и медиен интерес .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *