Билкова ракия с лечебни свойства

Преди 1900 година е била използвана и следната рецепта за билкова ракия с лечебни свойства

В 1850 грама сливова ракия се накисват 2-3 стръка пелин, цвят от дюля, вишна, слива, круша, ябълка,орех, череша, глог, шипка; листа от дрян, орех, леска, вишна; стръкче божо дърво; мащерка, борови връхчета, листа от див и питомен джоджен, градинска чубрица, волски .език; корени от сладка папрат; дивисил, маточина, дива теменужка, кантарион, целина; розов цвят, равнец; подбел, конска опашка, дери вол; цвят от бял трън, магарешки трън; листа и плодове от малини; листа и кори от лимон; цвят от бъз или свирчовина; динче, листа от черница, 2-3 стръка или чесънчета бял лук; кошурина и тинтява. (Днес някои от имената на билките са непознати.)

От всяка билка се взема по една щипка. Съдът с ракията и билките се оставя на слънце. След 10-15 дни може да се пие по една лъжица преди ядене. Когато ракията намалее с 250 грама се долива нoвa и лечението продължава.

Нерядко бутилираната ракия, която се предлага за билкова, е обикновена или отлежала сливова или пло дова, като в шишето, по-скоро за радост на очите, е поставен стрък риган.

Видът става търговски и привлича клиентите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *