Как се отглежда гинко билоба?

ginko biloba

Как се отглежда гинко билоба?

Растението гинко билоба придоби необикновена популярност. И има защо. Оказа се, че то е най-старото живо дърво на земята, съществувало ще отпреди ерата на динозаврите.

Освен това е устояло на атомните бомбардировки в Япония, без в него да са настъпили някакви изменения. А и нови изследвания са доказали безспорните му ползи за здравето:

  • подобрява вниманието, концентрацията и паметта;
  • помага при нервно изтощение, отпадналост, стрес;
  • укрепва структурите на капилярните съдове и повишава тяхната устойчивост, намалява капилярната пропускливост и така спомага за микроциркулацията;
  • има антиоксидантен ефект, неутрализирайки свободните радикали; намалява риска от образуване на кръвни тромби; подкрепя тонуса на венозните стени; съдейства за регулацията на енергийния метаболизъм.

Така че е полезно човек да отглежда гинко в домашни условия, макар че в началото няма да може да използва листата му, докато растението не порасне достатъчно. Гинко вирее на надморска височина до 1500 м. Понася температури до -30 градуса. Най-добре се развива на слънчево място, когато поне половината от деня е пряко огряно от слънцето. Притежава висока устойчивост на атаки от насекоми и на гъбични, вирусни и бактериални болести. Достига височина до 50 м. Средният му годишен растеж е 50 – 120 см. За да могат да покълнат, семената трябва да се стратифицират, тоест да се подложат на студ.

Най-лесно и бързо поникват семената, събрани през януари-февруари направо изпод снега. Тъй като имат отвратителна миризма, се запазват и никое животно не ги яде. Трябва да се махне меката част, която мирише лошо, и да се посадят костилките. Както всяко семе до поникването имат нужда от редовно оросяване на почвата. Ако са на топло, около месец след заравянето поникват. Ако ги събирате есента, задължително трябва да престоят поне месец в хладилника, за да може после, когато ги извадите, да се събудят и да тръгнат да се развиват. В големите летни горещини, в първите няколко години от развитието си, се нуждае от поливане един път седмично. При климатичните условия у нас, в България, разсаждането на гинко се извършва от началото на ноември до края на април.