Връх Юмрука

Връх Юмрука

Къде се намира връх Юмрука и как са стигнем до него?

Връх  „Юмрука“  се намира почти в централната част на Стара планина. Той попада в територията на Национален парк „Централен Балкан“, което ни подсказва за красотите, които може да ни разкрие. Връх „Юмрука“ е висок 1818 м.. Разположен е близо до хижа Ехо, а на запад от него се издига и връх Вежен.

През лятото и пролетта, връх Юмрукът е примамливо предложение за много любители на планинските маршрути и скалното катерене. Красотата на това райско място лесно ще ви заплени. Неговите склонове са богато осеяни с боровинки. При ясно време на юг от връх „Юмрука“ се вижда Средна гора, а в далечината  Рило-родопския масив На север се вижда връх „Васильов“. От източната страна на Юмрука е зимната пътека от село Розино за хижа „Ехо“. На изток при ясно време може да се видят Арката на превала на Троянски проход, Купените и връх „Ботев“.

На северния склон на връх „Юмрука“ е поставено стоманено въже– осигуровка за преминаване от хижа „Ехо“ за хижа Вежен през зимата, когато лятната пътека от западната страна на върха не се ползва поради лавинна опасност. В околността има точки за спортно ориентиране – при връх Кавладан, пътеката за село Христо Даново през Дамлъдере, пътеката за село Розино и други. Под „Юмрука“, от северната му страна се строи параклиса „Св.Троица“. Той се изгражда от приятели на планината и хижа “Ехо”..